4 Check List Untuk Ibu Bapa Sebelum Hantar Anak Ke Sekolah Tahfiz

4 Check List Untuk Ibu Bapa Sebelum Hantar Anak Ke Sekolah Tahfiz

Assalamualaikum semua. Dalam tak sedar, sekolah tahfiz swasta tumbuh bak cendawan selepas hujan sekarang ini. Alhamdulillah, satu perkembangan yang positif ! Ramai ibu bapa yang berkeinginan tinggi anak-anaknya menghafaz kitab suci Al-Qur’an. Ibu Ayah ke sana ke sini mencari sekolah yang sesuai dengan anak. Jauh pun sanggup juga pergi, demi anak. Tapi kann, sebelum tue jom check dulu. Sebenarnya apa kriteria yang nak kena ibu ayah tengok ? Meh KakMimie share sesuatu yang mungkin boleh dijadikan rujukan nanti 4 Check…

Read More Read More

5 Cara Mudah Hargai Pengasuh Anak

5 Cara Mudah Hargai Pengasuh Anak

Assalamualaikum. KakMimie akui, tidak semua ibu dapat menjaga dan mengasuh anak sepenuh masa atas faktor yang tertentu. Jauh di sudut hati memang nak jaga sendiri, tapi desakan hidup memaksa untuk suami isteri keluar bekerja demi memenuhi keperluan hidup sehari-hari. Justeru, pilihan yang ada bagi ibu adalah menghantar anak kepada pengasuh. Sama ada ke Taska, rumah persendirian, atau ke pusat jagaan tempat ibu bekerja. Biarpun dihambat rasa risau dan resah setiap hari dan setiap kali menghantar anak, itu saja pilihan yang…

Read More Read More

Cadangan Aktiviti Yang Boleh Merangsang Minda Anak 1 – 3 tahun

Cadangan Aktiviti Yang Boleh Merangsang Minda Anak 1 – 3 tahun

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu KakMimie bersiaran dari KL hari nie, bawa anak-anak lepak rumah aunty diorang. Mandi pool, makan-makan, dan aktiviti lain yang releasekan minda, ehe.. Oh ya, cerita tentang anak-anak kann..now days mereka tak terlepas daripada pegang dan guna gajet kan ? Dalam hati nie, risau dan seriau bila anak dah pandai minta dan main dengan gajet tue. KakMimie sendiri pun tak terlepas, apa yang boleh buat sekarang kawal penggunaan gajet tersebut. Sangat risau jika tak dikawal, boleh…

Read More Read More

6 Petua Lembapkan Bibir Kering Dan Kusam

6 Petua Lembapkan Bibir Kering Dan Kusam

Bibir yang kering dan merekah selalu dikaitkan dengan cuaca panas dan kurangnya pengambilan air masak yang mencukupi. Masa zaman muda remaja, bibir KakMimiepun selalu kering dan tangan nie suka sangat tarik kulit kering tue sampai berdarah. Puas rasanya !  Haha ~ Tapi lepas tue, rasailah azab kepedihannya. *padan muka* Oh ya, penggunaan lipstik atau gincu yang tidak sesuai  juga menyebabkan  masalah bibir kering. KakMimie tak pakai gincu. Lipbalm pakai pun kadang-kadang je. Konon nak nampak natural beauty gituu, hihi ~…

Read More Read More

3 “TRICK” Galak Anak makan Sayur

3 “TRICK” Galak Anak makan Sayur

Assalamualaikum KakMimie sangat pasti, KakMimie dan suami tergolong dalam ibu bapa yang risau anak-anak tak makan sayur. Bila dalam nasi goreng ada sayur, rajin sungguh asingkan sayur di tepi pinggan. Bila KakMimie letak sayur dalam pinggan, jerit-jerit suruh ambil dari pinggan. Aduhai anak… KakMimie tak rasa bersendirian hadapi masalah ini, namun KakMimie percaya ramai ibu alami perkara yang sama. Jangan susah hati ya, tentu ada jalan yang best untuk selesaikan masalah anak tak makan sayur nie. Kita sebagai ibu –…

Read More Read More

Kebaikan Merangkak Yang Ibu Perlu Tahu

Kebaikan Merangkak Yang Ibu Perlu Tahu

Assalamualaikum semua Masa baru ada anak sorang kann, KakMimie excited sangat nak tengok perkembangan si cilik Maryam Azra. Risau je hati nie kalau anak terlambat capai sesuatu tahap macam berjalan, bercakap dan tumbuh gigi. Maryam Azra lewat tumbuh gigi, masa tue umurnya dalam 1tahun 3bulan. Waktu umur 9bulan gitu KakMimie siap bawa ke klinik pergigian untuk check. Rupanya normal je, kalau tak normal umur dah lebih setahun 6bulan tak tumbuh juga. Jalan pun lambat, sekitar 1tahun 2 bulan gituu. Stress…

Read More Read More

7 Tip Bawa Anak Kecil Bercuti Ke Pulau

7 Tip Bawa Anak Kecil Bercuti Ke Pulau

  Sejak ada anak pada Januari 2014, tak pernah lagi KakMimie bawa anak-anak bercuti ke pulau. Macam-macam rasa berkumpul dalam jiwa dan hati nie. Takut, gelisah, risau, susah dan macam-macamlah. Akhirnya, hujung September 2016 kami jejak juga Pulau Perhentian di Terengganu. Rasa yang macam-macam itu dah terluah dan terbongkar. Rupanya takde lah sulit dan susah mana pun travel dengan anak kecil nie ! Kalau nak pergi sendiri, bajet asyik tak berapa nak cukup je. Kebetulan kami dapat pergi bersama rombongan…

Read More Read More

Omega Guard Bantu Melegakan Batuk Berkahak

Omega Guard Bantu Melegakan Batuk Berkahak

Tempohari anak kami Aisyah Jamilah selsema dan batuk berkahak. Bila perhati, ia masih boleh dikawal dan rawat di rumah. Tak perlu bawa ke klinik lagi. Aisyah umurnya baru setahun. Tak boleh makan sebarangan ubat. Memang tak elok pun anak-anak umur bawah 2 tahun makan ubat macam2 nie. Saya ikhtiar bagi Omega Guard – minyak ikan terbaik Shaklee. Masa mula2 nak bagi, ada bisikan halusss ” Aisyah mesti tak suka. Nanti mesti dia luah balik “. Rupanya, Aisyah kunyah dan telan…

Read More Read More

Jom Detox Cara Shaklee Dengan Selamat

Jom Detox Cara Shaklee Dengan Selamat

Detox merupakan proses penyingkiran bahan toksik, bahan buangan dan kotoron dari dalam badan manusia. Detox dilakukan untuk memastikan usus bersih supaya ia dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. Selain itu juga, ia penting untuk memastikan buang pinggang kita berjalan lancar. Usus, hati, dan ginjal merupakan organ yang terlibat dalam sistem detox. Bila ketiga2 organ ini dibersihkan dengan selamat, Insya Allah jauhlah kita daripada penyakit2 serius yang berkaitan dengan tiga organ ini ! Cuba bayangkan.. Sinki dapur rumah kita tersumbat…

Read More Read More

Impian Cuti-Cuti Di Perth, Australia

Impian Cuti-Cuti Di Perth, Australia

Kami suami isteri pernah juga chit chat bab holiday jauh sikit di luar Malaysia nie. Keinginan memang ada, tapi dari segi bajet belum ada yang khas untuk cuti jauh2 nie Kami belum pernah pergi tau, tapi memang simpan impian nak ke sana. Kalau boleh sebelum sebelum kakak Azra sekolah ! Sangat teringin nak holiday jauh sikit, di negara orang. Masa bujang, ada juga pergi beberapa tempat dengan family. Dah ada keluarga sendiri, rasa terpanggil-panggil nak bawa suami dan anak-anak pula…

Read More Read More