Redakan Bengkak Susu Dengan Selamat Dan Berkesan.

Masalah bengkak susu adalah antara masalah yang dialami oleh hampir setiap ibu yang menyusukan anak. Ia boleh berlaku sama ada semasa tempoh berpantang, selepas berpantang, dan selama tempoh menyusukan anak.Keadaan dan masa mungkin berbeza, tetapi puncanya boleh jadi sama.

Ya, saya juga pernah mengalaminya ketika puteri sulung  baru 11 bulan. Saya ditugaskan sebagai pengacara majlis untuk Hari Ihtifal sekolah, 5 jam di hadapan pentas. Tak boleh lari ! Satu jam terakhir, saya mesej kakak minta bawa anak ke sekolah untuk saya susukan.  Tak tertanggung sakitnya.

Masha Allah, sakit dan peritnya hanya Allah yang tahu. Payudara bengkak dan keras macam batu, berdenyut-denyut pula. Demam panas dan rasa sakit urat pula muncul di celah kesakitan tersebut.

images

 APAKAH PUNCA BERLAKU BENGKAK SUSU ?

Antara puncanya :

1# Lambat mulakan penyusuan untuk kali pertama

Jika lambat memulakan penyusuan selepas bersalin, ia boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul di kawasan payudara. Lama kelamaan , payudara boleh membengkak kerana cecair tersebut tidak dikeluarkan.

Pengalaman melahirkan 2 orang anak dan terus dihantar ke NICU sejurus selepas dilahirkan, saya memang tak dapat rasa menyusukan anak skin to skin selepas bersalin. Sebaiknya, boleh minta bantuan jururawat untuk menggunakan pam susu ( hospital ada sediakan ) supaya masalah bengkak susu dapat dielakkan.

2# Lekapan yang tidak betul

Lekapan yang tidak betul semasa menyusu boleh menyumbang kepada masalah bengkak susu. Susu tidak dapat dikeluarkan dengan efektif seterusnya menyebabkan payudara luka.

3# Tidak kerap menyusukan bayi atau pumping

Penyusuan bayi yang tidak kerap menyebabkan payudara tidak dikosongkan pada waktu yang sesuai untuk memastikan pengeluaran susu ibu lancar. Jadi,amalkanlah  menyusukan anak dengan kerap( on demand )

Jarak masa pumping terlalu lama juga boleh menjadikan bengkak susu disebabkan saluran susu tersumbat. Jangan lupa pumping 2-3 jam sekali untuk mengelakkan bengkak susu sekaligus menjadikan aliran pengeluaran susu berjalan lancar.

 APA YANG SAYA BUAT UNTUK HILANGKAN  BENGKAK SUSU ?

1# Mandi air panas selama 10 – 20 minit dan halakan air ke bahagian payudara yang bengkak. Lakukan sedikit urutan di sekitar payudara, dan ulang beberapa kali.

2# Isikan air panas ke dalam storage bottle. Golek-golekkan di  bahagian payudara yang berketul.

3# Susukan bayi sekerap mungkin. Hanya bayi yang mempunyai kuasa sedutan yang sesuai untk melancarkan kembali pengeluaran susu ibu.

4# Makan LECITHIN SHAKLEE untuk membantu kurangkan bengkak susu.

download

 KENAPA SAYA PILIH LECITHIN SHAKLEE ?
  1.  Lecithin berperanan untuk mengurangkan risiko duktus susu tersumbat. Ia memecahkan lemak susu kepada molekul yang lebih kecil supaya susu dapat keluar dengan lancar.
  1. Lecithin juga boleh bakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu baru bersalin. Biasanya lemak-lemak terkumpul ketika mengandung.
  1. Lecithin membantu ibu mengatasi masalah lost of short term memory yang biasa dialami oleh ibu selepas bersalin. Al maklum, urat banyak terputus !
  1. Kolina di dalam Lecithin membantu untuk meningkatkan perkembangan otak bayi.

Saya pilih untuk mencegah bengkak susu dengan consume Lecithin 6 biji sehari. Alhamdulillah, dengan izinNya, tiada masalah bengkak susu lagi ! * yeayy *

TESTIMONI :

1426249195728

testimoniLecithinuntukbengkaksusu

 KANDUNGAN LECITHIN SHAKLEE :
  1. Asid Linoleik – amat diperlukan oleh badan, tetapi badan manusia tidak boleh menghasilkannya. Jadi ia perlu diambil melaui diet harian.
  2. Kolin – satu komponen netrotransmitter.
  3. Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak dan sistem saraf.
  4. Inositol – sebagai komponen utama membrane l selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Harga sebotol LECITHIN SHAKLEE – RM 52.50, mengandungi 180 softgels.

Untuk pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi :

 

Aimie Suyat ( ID 1161055 )

Personal FB : Aimie Suyat

Page FB : ummiohsemdotcom

Page FB 2 : Kedai Vitamin Hulu Langat

aimie_suyat@yahoo.com

013 2293413

Pengedar Shaklee Kawasan Hulu Langat

POS LAJU dan GDEX ke seluruh Malaysia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge