3 Jenis Makanan Pesakit Gout Perlu Elakkan

Gout adalah sejenis penyakit akibat asid urik yang berlebihan di dalam badan.

Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.

Dengan sebab itu, maka ia menjadi sakit dan bengkak terutamanya di bahagian ibu jari kaki.

Berikut adalah 3 jenis makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit gout. Sememangnya sedap, tapi jika tidak dielakkan boleh menyebabkan kesakitan kepada pesakit gout.

Makanan 1 #  MAKANAN LAUT BERCENGKERANG

Makanan laut mengandungi kandungan purin yang tinggi dan boleh meningkatkan tahap asid urik di dalam badan. Menggantikan protein haiwan dengan sumber berasaskan tumbuhan boleh menurunkan tahap asid urik.

download (1)

Makanan 2# IKAN BILIS, SARDIN, MACKEREL

Jenis ikan ini juga memberi impak kepada pengidap gout. Selain kandungan merkuri yang tinggi, kandungan purin juga tinggi dan boleh meningkatkan tahap asid urik. Ia boleh menyebabkan keadaan gout bertambah teruk.

download (2)

Makanan 3 # ORGAN DALAMAN HAIWAN

Organ dalaman haiwan seperti jantung, hati , paru, limpa ,otak dan sebagainya adalah nampak jelas tidak sihat untuk dimakan, tambahan pula kandungan purin di dalamnya adalah tinggi.

download (3)

Selain itu terdapat juga makanan lain yang perlu dielakkan pesakit gout. Ada juga makanan yang tidak digalakkan untuk diambil secara kerap dan dalam kuantiti yang banyak.

Bersederhana lebih baik kerana ia mengurangkan risiko berlaku keradangan dan rasa sakit pada tempat yang sakit – ibu jari kaki terutamanya.

Saya ada satu kisah benar.

” Ayah menderita Gout berpuluh tahun. Painkiller dan ubat gout peneman setiap hari. Salah makan sikit je mesti gout serang. Jalan sampai memapah dinding.

Tapi sejak amalkan VIVIX satu sudu kecil setiap hari, Alhamdulillah takde lagi gout menjengah. Yang bestnya boleh tinggalkan ubat gout dan painkiller yang dah bertahun ambil tue. Dan ayah dah boleh makan makanan kegemaran semula ! Syukur Alhamdulillah ♥ “

1456304648300

Nilai wang yang perlu dilaburkan hanya RM 475 sebotol untuk mengembalikan nilai dan nikmat sihat dengan izinNya jua.

Namun untuk langkah yang bijak dan sangat menjimatkan, dapatkan VIVIX ini 2 botol sekaligus. Ini adalah yang anda akan dapat ;

Keahlian percuma, pulangan bonus tunai pada bulan berikutnya, penjimatan harga, dan kos penghantaran percuma.

Jangan bertangguh, sayangi diri dan insan yang anda sayang. Cegah sebelum parah !

Sesungguhnya, nilai sihat itu tidak dapat menandingi RM 475 tersebut. Jom ikhtiar sehabis baik. Capai telefon anda dan segera hubungi Aimie Suyat 013 2293413 untuk tempahan.

Aimie Suyat

013 2293413

Pengedar Shaklee Hulu Langat

COD Hulu Langat / Pos seluruh Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge